Film van de Week: Gouden Palm-winnaar "Triangle of sadness" met recent overleden hoofdrolspeelster Charlbi Dean (2024)

Film van de Week: Gouden Palm-winnaar "Triangle of sadness" met recent overleden hoofdrolspeelster Charlbi Dean (1)

Op het filmfestival van Cannes kaapte de nieuwe film van de Zweedse regisseur Ruben Östlund verrassend de hoofdprijs weg, voor de neus van drie Belgische kanshebbers. "Triangle of sadness" is een groteske sociale satire voor mensen met een sterke maag. Maarer hangt een sluier van verdriet over de release: vier maanden na Cannes, waar VRT NWS nog met haar sprak, overleed hoofdrolspeelster Charlbi Dean.

Lieven Van Gils

Charlbi Dean Kriek werd geboren op 5 februari 1990 in Kaapstad, Zuid Afika, en was amper zes toen ze haar eerste stapjes zette als model. Later verhuisde ze eerst naar Tokyo, en daarna naar de VS, waar ze gestaag timmerde aan een carrière als actrice. Ze speelde o.a. mee in de TV-serie "Black Lightning". Haar filmloopbaan leek met die Gouden Palm een definitieve vlucht te gaan nemen, maar we zullen nooit weten waar ze zou geland zijn. Op 29 augustus, nu bijna een maand geleden, werd ze thuis onwel. Haar vriend bracht haar in allerijl naar een ziekenhuis in New York. Daar overleed ze diezelfde dag. Een virale infectie in de longen werd haar fataal, meldde haar familie twee dagen later.

Afscheid van een rijzende ster

In "Triangle of sadness" speelt Dean een rol die haar op het lijf geschreven leek: die van Yaya, een fotomodel. Samen met haar vriend Carl (Harris Dickinson), ook een model, probeert Yaya zich staande te houden in de mode-industrie, een wereld waarin alles draait om schone schijn. Dean kon er zelf over meespreken.Volgens haar zijn de meeste modellen, net als zij, heel onzeker over zichzelf.

BEKIJK - Charlbi Dean had als fotomodel veel twijfels over haar uiterlijk:

Film van de Week: Gouden Palm-winnaar "Triangle of sadness" met recent overleden hoofdrolspeelster Charlbi Dean (2)

Videospeler inladen...

Driehoek van verdriet

“Triangle of sadness” won in Cannes vrij verrassend de Gouden Palm, ten koste van de Belgische kanshebbers "Close" (van Lukas Dhont), "Eight Mountains" (van Charlotte Vandermeersch en Felix Van Groeningen) en "Tori et Lokita" (van de broers Dardenne). Het is al de tweede keer dat een film van Östlund er bekroond wordt met de hoogste prijs. Vijf jaar geleden won hij ook al eens met “The Square”. Samen met “Turist” (2014) vormt zijn nieuwste een trilogie over hoe het is om man te zijn in deze tijd.

De titel van de film verwijst naar de mogelijke rimpels tussen de wenkbrauwen. In Zweden worden ze “probleemrimpels” genoemd: als ze goed zichtbaar zijn, dan heb je wellicht veel zorgen in je leven. Maar het goede nieuws is: zo’n "driehoekje van verdriet" kun je makkelijk laten verwijderen. Met Botox ben je er in 15 minuten vanaf. Östlund zag er een cynische metafoor in: alsof we met een cosmetische ingreep ook onze innerlijke problemen zouden kunnen wegsnijden. Een afwijking van een maatschappij die geobsedeerd is door schoonheid en uiterlijke schijn.

BEKIJK - Ruben Ôstlund legt uit waar de 'driehoek van verdriet' vandaan komt:

Film van de Week: Gouden Palm-winnaar "Triangle of sadness" met recent overleden hoofdrolspeelster Charlbi Dean (3)

Videospeler inladen...

Achter de schermen van de mode-industrie

“Triangle of sadness" is als een opera buffa (komische opera red.) in drie bedrijven. Het begint als een satire over de fashion industrie, en dat levert enkele grappige scènes en interessante weetjes op. De modewereld is één van de weinige werelden waar mannen minder betaald worden dan vrouwen (eindelijk: gevonden!). Dat komt in de eerste plaats omdat het cliënteel voor schoonheidsproducten vooral uit vrouwen bestaat. Anderzijds gaan mannen in de mode wel langer mee dan vrouwen: vrouwelijke modellen worden doorgaans sneller "afgeserveerd’"

Ook interessant: modellen moeten op twee verschillende manieren kunnen lachen, al naargelang het product dat ze vertegenwoordigen. Er is een duurdere en een goedkopere versie.

BEKIJK - Goedkoop of duur: hoe een model anders moet lachen naargelang het merk:

Film van de Week: Gouden Palm-winnaar "Triangle of sadness" met recent overleden hoofdrolspeelster Charlbi Dean (4)

Videospeler inladen...

Tijd voor de kotszakjes

Wanneer het jonge koppel (Carl en Maya) op cruise vertrekt, is het snel gedaan met lachen. De kapitein van het schip is een marxistische zuiplap, een kolfje naar de hand van Woody Harrelson. Als het schip tijdens het galadiner in een storm terecht komt en vervaarlijk op en neer gaat deinen, loopt het mis.

Terwijl de kapitein met een schatrijke Russische oliegarch in discussie gaat over kapitalisme en communisme, houden de tafelgasten het niet meer. Werkelijk alles wat ze uit hun porseleinen bordjes naar binnen hadden gelepeld, komt in geen tijd en in grote geuten terug naar buiten. Mr Creosote uit “The Meaning of life” had zich op deze cruise als een vis in het water gevoeld.

Vanaf dan is de film, net als de boot, op drift. Op de schaal van subtiliteit scoort“Triangle of sadness” dan nog weinig punten. Maar dat was ook niet de ambitie van de regisseur. Ruben Östlund trekt bewust de kaart van het groteske, de provocatie en de bulderlach. Het is zijn manier om de superrijken uit onze samenleving te kijk te zetten. Opdracht volbracht, voor mensen met een sterke maag.

BEKIJK - Dit is de de 'sappige' trailer van "Triangle of sadness":

Film van de Week: Gouden Palm-winnaar "Triangle of sadness" met recent overleden hoofdrolspeelster Charlbi Dean (5)

Videospeler inladen...

"Triangle of sadness" is vanaf vandaag (28 september) te zien in de bioscoop.

Film van de Week: Gouden Palm-winnaar "Triangle of sadness" met recent overleden hoofdrolspeelster Charlbi Dean (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Ms. Lucile Johns

Last Updated:

Views: 6118

Rating: 4 / 5 (61 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ms. Lucile Johns

Birthday: 1999-11-16

Address: Suite 237 56046 Walsh Coves, West Enid, VT 46557

Phone: +59115435987187

Job: Education Supervisor

Hobby: Genealogy, Stone skipping, Skydiving, Nordic skating, Couponing, Coloring, Gardening

Introduction: My name is Ms. Lucile Johns, I am a successful, friendly, friendly, homely, adventurous, handsome, delightful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.