Insta360 brengt X4-actiecamera uit die 360-gradenbeelden maakt in 8k (2024)

Jarenlang heb ik op mijn motortochten GoPro's gebruikt en ben ik van de 2, toen nog met losse wifi backpack, naar de 3, 4 en 5 gegaan. Daarna ben ik gestopt met upgraden, want de 5 had full HD video met beeldstabilisatie en voor mijn gevoel waren vele innovaties daarna alleen een nieuwe 'versie' van beeldstabilisatie, een hoge resolutie en meer frames per seconde. De mods hebben mij niet overtuigd om up te graden. In de 360 producten van GoPro was ik wel geïnteresseerd, maar omdat mijn ervaring met alle software van GoPro slecht was, heb ik er nooit in geïnvesteerd.

Vorig jaar heb ik na lang twijfelen de Insta X3 gekocht en sindsdien is dat de enige camera die ik mee neem op vakantie! Ik weet niet hoe de software van GoPro nu is, maar destijds had je eigenlijk altijd wel een laptop nodig om het een beetje fatsoenlijk te kunnen editen en dat is vervelend, want zoveel ruimte heb ik niet in de motor koffer en bovendien had mijn laptop geen GPU en was editen dus traag. Het gevolg was dus dat ik al mijn filmpjes thuis nog een keer ging editen en je tijdens de reis weinig kon delen.

Met de X3 kan je het gewoon met je mobiele telefoon of met je tablet editen en het werkt naar mijn mening gewoon heel goed! Als je een beetje handig bent met keyframe editen, dan kan je in je hotelkamer in een half uur tot een uur wat leuke fragmenten bewerken en naar je kennissen posten. Als je geen volledige 360 graden video post, dan kan je achteraf de zoom en hoek bepalen en de accessoires, zoals een selfie stick, worden er door de software uit gefilterd. Dat wegfilteren van de selfiestick gaat niet altijd helemaal goed, vooral schaduwen blijf je zien, maar toch lukt het om met de 3 meter selfie stick drone achtige beelden te schieten of de motor vanuit een third person perspectief op te nemen.

Een van de grote nadelen van een 360 graden camera is dat je hem niet zomaar ergens neer kan leggen, want de lenzen steken aan beide kanten uit. Als je een krasje op je lens hebt zitten, dan blijf je die voor altijd als een vlek in de video zien. Voor de X3 kan je kunstof lensbeschermers kopen die je op je camera kunt plakken. Maar dat is altijd weer stressen om die er in één keer goed stofvrij op te plakken en je kan die dus ook niet zomaar even tijdelijk los maken. En ja, als je in post processing rond gaat draaien en je komt langs de rand van de lensbeschermer, dan zie je wel een kleine naad/overgang in je video, ondanks dat ze dit eruit proberen te filteren. Als het risico op schade klein is, dan zou je ze soms ook even tijdelijk los willen kunnen maken voor een 'naadloze' opname. De X4 heeft dit probleem kennelijk opgelost met een klik mount systeem en dit is wat mij betreft een hele fijne verbetering!

Als je een edit maakt van je 360 graden, dan krijg je vaak maar een deel van je video te zien en blijft er weinig resolutie over, de upgrade van 5.7k naar 8k video is daarom ook zeker welkom. Maar op zich volstaat de lagere resolutie van de x3 nog wel voor de lagere resolutie video's die ik via de telefoon deel.

Verder lees ik dat de batterij levensduur ook verbeterd is en een verbetering is natuurlijk altijd goed! Maar om heel eerlijk te zijn was daar wat mij betreft geen noodzaak voor! Er zaten al vrij grote batterijen in de X3 en je kan er 81 minuten mee filmen. Ik film altijd in 360 graden en met 120mbit kost dat 1GB per minuut. Misschien dat ik daarom wat selectiever film en heb ik mijn tweede batterij daarom nog nooit echt nodig gehad. Als je wel continu wilt filmen, of niet bij de camera kan, omdat die bijvoorbeeld buiten het vliegtuig hangt, dan kan het natuurlijk wel handig zijn.

Of ik de X3 ga upgraden naar een X4? Ik ga er nog even een nachtje over slapen. Vooral de lensbeschermers makkelijk kunnen wisselen is wel erg fijn voor als ik weer een keer met de 3 meter stick uit het raam boven een auto heb zitten filmen en de lensbescherming een gevecht met de takken van een boom verloren heeft.

Insta360 brengt X4-actiecamera uit die 360-gradenbeelden maakt in 8k (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Mrs. Angelic Larkin

Last Updated:

Views: 6421

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Mrs. Angelic Larkin

Birthday: 1992-06-28

Address: Apt. 413 8275 Mueller Overpass, South Magnolia, IA 99527-6023

Phone: +6824704719725

Job: District Real-Estate Facilitator

Hobby: Letterboxing, Vacation, Poi, Homebrewing, Mountain biking, Slacklining, Cabaret

Introduction: My name is Mrs. Angelic Larkin, I am a cute, charming, funny, determined, inexpensive, joyous, cheerful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.